Aantal garagebedrijven in Nederland groeit

Amsterdam, 8 februari 2011 - Uit onderzoek van de website Reparatiebuddy.nl op basis van o.a. cijfers van de Kamer van Koophandel, blijkt dat het totaal aantal bedrijven in de branche "Handel en reparatie personenauto's" in Nederland het afgelopen jaar met 650 is gestegen, een stijging van 3,1%. Van de drie grootste steden vertoont Rotterdam met een toename van 24 bedrijven de grootste groei (+4,6%), op de voet gevolgd door Den Haag met een stijging van 4,3%. Amsterdam kende met een groei van 1,9% een beduidend lagere score dan het landelijke beeld (+3,1%). Reparatiebuddy.nl wijdt de groei van het aantal autobedrijven aan het krachtige herstel op de automarkt. In 2010 werden in Nederland 480.000 nieuwe auto's verkocht, een groei van 24% t.o.v. van 2009. Voor 2011 verwacht Reparatiebuddy.nl een verdere groei van het aantal bedrijven in Nederland.

Autobezit op recordhoogte in Nederland

Aantal geragebedrijven in Nederland groeit

"Met de enorme groei van het aantal verkochte auto's is ook het autobezit in Nederland tot recordhoogte gestegen", stelt Haddo Vervest, eigenaar van Reparatiebuddy.nl. "Uit recente cijfers van de BOVAG blijkt dat er eind 2010 8.002.579 personenauto's in Nederland rond reden. Hiermee zijn we de magische grens van 8 miljoen gepasseerd. Opvallend is ook het snelle herstel van de zakelijke automarkt in Nederland in de tweede helft van 2010." In totaal kwamen er het afgelopen jaar bijna 200.000 auto's bij; dat zijn er 120.000 meer dan in 2009. Autobedrijven verkochten vorig jaar ruim 1 miljoen gebruikte auto's. Dat is een groei van 1,8 procent ten opzichte van 2009. De sterke fiscale stimulering wordt gezien als de belangrijkste reden van de groei van het wagenpark in Nederland.

Groei stuwt aantal garages in Nederland

"Al deze mooie groeicijfers zorgden ook voor een toename van 650 autobedrijven in Nederland", vervolgt Vervest. "We verwachten dat deze groei zich zal doorontwikkelen in 2011, de recent gepubliceerde verkoopcijfers van nieuwe auto’s in januari onderstrepen dit beeld. Overigens blijkt verder uit ons onderzoek dat een goede zichtlocatie een belangrijke drijfveer is voor een ondernemer om een nieuw autobedrijf te starten. Met name aan de rand van een nieuw bedrijvenpark, gelegen aan een snelweg, zijn populaire locaties voor nieuwe garagebedrijven. Een mooi voorbeeld hiervan is het nieuwe bedrijvenpark langs de A6 bij Almere. Als we landelijk inzoomen op de 10 gemeenten met het hoogst aantal startende autobedrijven dan zien we dat de gemeente Almere met een score van plus 10,8%, procentueel het snelst gegroeid is."

Het cijfermatige deel van het onderzoek is gebaseerd op het aantal KvK-inschrijvingen in de categorie “Handel in en reparatie van personenauto’s en lichte bedrijfsauto’s (geen import van nieuwe)”. De complete lijst van aantallen autobedrijven per gemeente (zowel relatief als in absolute getallen) vindt u hier.

Over Reparatiebuddy.nl

Reparatiebuddy.nl is dé website voor alle bezitters van een voertuig die op zoek zijn naar een geschikte garage of monteur. Direct na gratis plaatsing van een opdracht kunnen alle aangesloten garages en monteurs een passende aanbieding doen. Reparatiebuddy.nl werkt volgens een gesloten veilingsysteem, waardoor garages niet tegen elkaar hoeven op te bieden. Reparatiebuddy.nl streeft ernaar om voertuigbezitters op een zeer eenvoudige wijze in contact te brengen met de juiste garage of monteur.